Kayseri Gezi Notları
Eray Dursun / Novotel & ibis Otel Kayseri Genel Müdürü
Gezi notlarımıza bu sayıda, yakın gelecekte Türkiye’nin önemli ziyaret merkezlerinden biri olacağına inandığım Talas ‘ ta devam ediyoruz .
Talas tarihi ve doğal dokusu , misafirperver insanları ve her an önünüze çıkabilecek şaşırtıcı sürprizleriyle sizleri bekliyor .
Talas Kayseri merkeze yaklaşık 8 km mesafede , özel aracınızla çok kolay ulaşabileceğiniz gibi, otobüs veya tramvay kullanarak da Talas’a çok rahat ulaşabilirsiniz .
Gezimize Ali Dağı eteklerinde kısa bir yürüyüşle başladık , Ali Dağı Erciyes’ten püsküren lavlarla oluşmuş 2000 metre yüksekliğinde bir dağ , yamaç paraşütü sevenlerin uğrak noktası , ulusal ve uluslararası bir çok yamaç paraşütü şampiyonasına ev sahipliği yapmış ve yapmaya devam ediyor . Yürüyüşümüze devam ederken , kulağımızda kuş cıvıltıları, ağzımızda Bızdık türküsü ; ‘’ Ali Dağı derler dağların hası, çekmiş kucağına koca Talas’ı , İndik Hisarcığa yedik kirazı ‘’…
Ali Dağı yürüyüşümüzü tamamladıktan sonra çok yakında bulunan , Ali Dağı Yer altı Şehri’ne ilerliyoruz . Bu yer altı şehrinde diğerlerinden farklı bir özellik var , yer altı şehrine girip yaklaşık 300 metre dar tünellerden yürüdükten sonra bir anda karşınıza su sarnıcı çıkıyor . 1300 yıllık tarihi olan , Bizans dönemine ait sarnıçlı yeraltı şehrinde, şırahane, kuyular, odacıklar geçiş ve bağlantı tünelleri bulunmakta.
Yeraltı şehri gezimizi tamamlayarak , Eski Talas’a doğru hareket ediyoruz yolumuzun üzerinde 1871 yılında inşa edilmiş Talas Amerikan Kolejinin masalsı taş binasıyla karşılaşıyoruz , görülmeye değer … Biraz ilerledikten sonra Tablakaya mahallesinde , heybetli görüntüsüyle bizi karşılayan Yaman Dede Camisine ulaşıyoruz , 1886 yılında Sultan Abdülhamit döneminde Metropolit İonnis tarafından yaptırılmış olan bu kilise, Rum Panaya Kilisesi olarak anılmış, 1925 yılında restore edilerek Camiye çevrilmiş ve Yaman Dede Camii adını almış, şu anda ibadete açık bir camii olarak kullanılmakta . Yaklaşık 100 metre ileride ise geçmişteki Kayseri konak kültürünü görebileceğiniz Yaman Dede konağını mutlaka ziyaret etmenizi öneririm .
Talas’ta son durağımız Ali Saip Paşa sokağı , bu sokak geçirdiği başarılı renevasyon sayesinde tarihte geriye yolculuk yaptığınız hissini yaratıyor , yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüş alanında 1888 yılında inşa edilen Ali Saip Paşa Camisi , 1886 yılında inşa edilmiş Ali Saip Paşa çeşmesi, renove edilmiş Tol Kilisesi, konaklar, küçük cafeler, antikacılar, sanat atölyeleri sizleri karşılıyor . Taş işçiliğinin mükemmel örneklerini burada görmek mümkün, Ali Saip Paşa sokağını hem gündüz , hem de gece görmelisiniz . Akşamları ışıklandırılmış Ali Saip Paşa sokağını gezerken ayrı bir keyif yaşayacaksınız.
Her noktasını gezerken çok keyif aldığımız, bir gün içerisinde daha bir çok önemli noktasına zaman ayıramadığımız Talas, doğal ve kültürel zenginlikleri ile bizi büyüledikten sonra, güzel hatıralarla arkamızdan el sallıyor … Tekrar gelmek ümidiyle Talas’a şimdilik veda ediyoruz …
Yazardan Özel Tavsiyeler :
· Rahat ve spor giysiler giyinin
· Fotoğraf makinenizi unutmayın, telefonunuzla çekim yapıyorsanız , telefonunuzun şarjının dolu olduğundan emin olun
· Yaman Dede Camii altında bulunan cafelerde kahve molası verin
· Yeraltı şehri gezisi esnasında görevlinin, yeraltı şehrinin oluşumuyla ilgili detaylı bilgilendirmesini mutlaka dinleyin
· Ali Saip Paşa sokağında bulunan sanat atölyelerini ve antikacıları ziyaret edin
· Çektiğiniz güzel resimleri sosyal medyada paylaşmayı unutmayın
@erayydursun